You are currently viewing Врати в стила на империята
Врати в стила на империята

Днес реших да пиша за един не толкова познат стил на врати в България вдъхновена от историята и от силният период в който е възникнал този стил, а именно във Франция по времето на Наполеон, а именно за вратите в стила на империята. По това време архитектурата, особено ревностно е възхвалявала военните победи и императорска власт.
Дизайнерите от това време отново се вдъхновяват в древността, използвайки орли, лъвове, военни брони, анаграми като символи на императорската власт.
Империята е монументална и експресивна, характеризира се със спомената архитектура, като – триумфални арки, възпоменателни колони.

Вратите в стил „Империя“ съчетават скъпа декорация и аристократична тържественост.

  • Емблемите – лъвове, орли, венци, оръжия – най-добре оформят стил, подчертан от такъв незаменим предмет на дървения интериор като врати.Това е един стилен и величествен стил в който ако решите да направите домa си той със сигурност ще изглежда не по-малко величествен като времето през което е живял Наполeон.
  • Другият стил който ме вдъхнови да пиша е Прованс. Стилът на Прованс е възникнал преди повече от век и се появява като вид стил в страната. Името му е дадено от южната провинция на Франция и е ясно, че този стил е много характерна част от живота на слънчевия регион.
    Регионът там е много светъл и наситен и затова всички мебели са пропити с тази светлина и лекота. Интериорът има отпечатък от очарователна античност, дискретност и скромност, за разлика от стила на империята ,който се отличава с пищност и увенчава величието. Прованс дава на вратите специален чар, ярка индивидуалност и завършеност.
    Вратите в стила на Прованс винаги се превръщат в обект, който предизвиква истинско възхищение, привличайки вниманието. Вратата може да бъде тъмна и дори напукана от времето и светлината. Прованс пресъздава духа на миналото, връщайки в домовете си топлината и мистичния чар на древността.

Вашият коментар