You are currently viewing Пантите – важна част от обкова
Пантите – важна част от обкова

Говорейки за обков на интериорни врати, първото което се сещате са дръжките. Безспорно те са много важни за общата визия и функционалност на една врата. Обаче има едни незабележими и изключително важни детайли, които имат огромно значение, не само за външния вид, но най вече за сигурността и здравината на една врата. Става въпрос за малките парченца от метал, които понасят цялата тежест на крилото. Това са, именно пантите.

Малко история на пантите за врати

Познати от дълбока древност, те са основни елементи изграждащи една врата. Някога правени от опитни ковачи, са били освен функционални и основен аксесоар на всяка врата. Тогава са се правили ръчно, затова и са били значително по-забележими и големи от тези, които познаваме днес, което пък е позволявало да имат различни форми и орнаменти.

Вид панти – пеперуди

Най-старите панти са познатите на повечето хора – шарнирни панти. Това е най-стария и най-използван вид панта. Днес често срещани под името панти пеперуда. Изключително подходящи за безфалцови крила. Монтажа им се извършва много лесно. Единственото неудобство при този тип панти е, че в случай на нужда от махане на крилото, трябва да се демонтират изцяло.

Вид панти – осови

Друг вид панти са осовите панти. Конструкцията на този вид панти представлява два цилиндъра разположени симетрично, с отвори, където да се сложат монтажните винтове. Монтажът е сравнително лесен, но все пак свързан с някои специфики. Много подходящи при фалцовите крила на интериорните врати. При този вид панти най-хубавото е, че крилото може да се премахне откачайки се, без да се налага тяхното демонтиране.

Вид панти – скрити

Следващите най-модерни, така да се каже, вид панти са скритите панти. При този иновативен вид панти специфичното е, че при затворено положение на вратата, те не се виждат абсолютно от никъде. Разбира се, монтажът на този вид панти не е никак лесен, тъй като поставянето им трябва да бъде изключително прецизно. Подходящи са за безфалцови вътрешни врати. За жалост нищо не може да бъде идеално и тези панти не правят изключение. При нужда от сваляне на крилото те трябва да се демонтират изцяло.

Накрая бихме Ви казали, че каквито и да са пантите на Вашите интериорни врати, те имат нужда от редовна грижа, под формата на системно смазване, което ще гарантира безпроблемната им работа.

Вашият коментар