От какво се състои интериорната врата
От какво се състои интериорната врата

Разглеждайки красиви вътрешни врати, виждаме пред себе си един цялостен продукт. Но всъщност всеки компонент има своите индивидуални качества и изпълнява определена задача.

Крилото и рамката – основни елементи от вратата

Вътрешен интериор с кафеви врати и стени в бледо жълто

Какво е крило на интериорна врата? – може би, е ясно на всички. Това е най-основният компонент на всички врати, благодарение на който те се затварят, отделяйки различните пространства в жилището.

За производството на бюджетни продукти се използва пластмаса, алуминий или ПДЧ. Ексклузивните дизайнерски модели предлагат крила направени от масивно естествено дърво или висококачествен MDF. В този елемент практически няма ограничения за визуалните характеристики – едноцветен, така и комбиниран с всевъзможни фрезовки, елементи от метал, пластмаса, стъкло или огледала. Класическите жилища, които държат на традицията предпочитат интериорни врати от натурално обработено дърво с ръчни дърворезби.

Но крилото не бива да се разглежда единствено визуално. Това е рамка с вертикални странични елементи и връзки (панелни части). Пантите и вградената ключалка са прикрепени към него. Панелът представлява средата на рамката, като може да е идентичен с материала ѝ, но и да се състои от няколко части от друг материал специфично стъкло или изолационен пълнеж.

Ако се съсредоточим върху рамката на вратата, тогава ще кажем, че се състои от две успоредни и една напречна греда в горната част, понякога снабдени и с праг. Те са монтирани в отвора на стената. Пантите се използват за закрепване на крилото на вратата към рамката. За тях е важно да отговарят на масата на интериорната врата, така че да съумяват да я понесат.

Други компоненти при интериорните врати

Не пренебрегвайте качеството на интериорните врати. Те трябва да са достатъчно издръжливи, имайки добра устойчивост на влага и температурни колебания. Това зависи от материала и нанесеното покритие, чиято цел е да предпазва вратите.

Не са за подценяване и уплътненията. Способността да се предотврати проникването на чужди миризми и звуци в помещението, зависи от тяхното качество. Те също така значително намаляват теченията, създавайки нужната изолация в помещенията.

Различни видове первази за врати

Ако говорим за вратата и нейните компоненти, тогава не на последното място се заема от первазите. Те имат определена ширина, необходима за скриване на неравностите на местата, където рамката и стените се срещат. Като материал за производството се използва натурално дърво или MDF с високо качество, а понякога се прибягва и до пластмаса.
В по-голямата си част тези детайли за интериорни врати се селектират въз основа на външния им вид. Именно те допринасят за цялостния им окончателен вид. Pоради това се съчетават с крилото и общия интериор. По отношение на формата има класически гладки правоъгълни первази, полукръгли, фрезовани и с различни апликирани декоративни елементи.

Вашият коментар

Close Menu