You are currently viewing От какво се състои интериорната врата
От какво се състои интериорната врата

Разглеждайки красиви вътрешни врати, виждаме пред себе си един цялостен продукт. Но всъщност всеки компонент има своите индивидуални качества и изпълнява определена задача.

Крилото и рамката – основни елементи от вратата

Вътрешен интериор с кафеви врати и стени в бледо жълто

Какво е крило на интериорна врата? – може би, е ясно на всички. Това е най-основният компонент на всички врати, благодарение на който те се затварят, отделяйки различните пространства в жилището.

За производството на бюджетни продукти се използва пластмаса, алуминий или ПДЧ. Ексклузивните дизайнерски модели предлагат крила направени от масивно естествено дърво или висококачествен MDF. В този елемент практически няма ограничения за визуалните характеристики – едноцветен, така и комбиниран с всевъзможни фрезовки, елементи от метал, пластмаса, стъкло или огледала. Класическите жилища, които държат на традицията предпочитат интериорни врати от натурално обработено дърво с ръчни дърворезби.

Но крилото не бива да се разглежда единствено визуално. Това е рамка с вертикални странични елементи и връзки (панелни части). Пантите и вградената ключалка са прикрепени към него. Панелът представлява средата на рамката, като може да е идентичен с материала ѝ, но и да се състои от няколко части от друг материал специфично стъкло или изолационен пълнеж.

Ако се съсредоточим върху рамката на вратата, тогава ще кажем, че се състои от две успоредни и една напречна греда в горната част, понякога снабдени и с праг. Те са монтирани в отвора на стената. Пантите се използват за закрепване на крилото на вратата към рамката. За тях е важно да отговарят на масата на интериорната врата, така че да съумяват да я понесат.

Други компоненти при интериорните врати

Не пренебрегвайте качеството на интериорните врати. Те трябва да са достатъчно издръжливи, имайки добра устойчивост на влага и температурни колебания. Това зависи от материала и нанесеното покритие, чиято цел е да предпазва вратите.

Не са за подценяване и уплътненията. Способността да се предотврати проникването на чужди миризми и звуци в помещението, зависи от тяхното качество. Те също така значително намаляват теченията, създавайки нужната изолация в помещенията.

Различни видове первази за врати

Ако говорим за вратата и нейните компоненти, тогава не на последното място се заема от первазите. Те имат определена ширина, необходима за скриване на неравностите на местата, където рамката и стените се срещат. Като материал за производството се използва натурално дърво или MDF с високо качество, а понякога се прибягва и до пластмаса.
В по-голямата си част тези детайли за интериорни врати се селектират въз основа на външния им вид. Именно те допринасят за цялостния им окончателен вид. Pоради това се съчетават с крилото и общия интериор. По отношение на формата има класически гладки правоъгълни первази, полукръгли, фрезовани и с различни апликирани декоративни елементи.

Вашият коментар