You are currently viewing Интериорна врата с дясно или ляво отваряне- какво да изберем
Интериорна врата с дясно или ляво отваряне- какво да изберем

Изборът очевидно е прост – дясна или лява интериорна врата. При покупка обаче често сме несисигурни кой вариант ще работи за нас. И така, как да разпознаете дясната и лявата врата?

Ако сме застанали точно пред вратата и пантите ни се падат вляво, а дръжката вдясно – това ще бъде лява врата. Тези интериорни врати се отварят по посока на часовниковата стрелка. В обратната ситуация – когато дръжката е разположена вляво, а пантите вдясно – можем да сме сигурни, че това е дясна врата, която ще се отваря обратно на часовника.

Важен избор: дясна или лява врата?

При избор на врата е добре да се ръководим преди всичко от функционалността на пространството. Освен всичко друго, обърнете внимание на:

  • местоположението на ключа за осветление;
  • типа помещение.

Важно е интериорната врата да не се отваря към него, така че крилото на вратата да го закрива. В такава ситуация трябва да заобиколите вратата, за да включите осветлението, което е много неудобно в ежедневието. Ключето е нужно, дори и препоръчително да се намира точно до дръжката, наличен веднага, когато влезем в стаята. Ако промените посоката на отваряне на вътрешната врата, трябва да преместите превключвателя също.

Отново си струва да направим цялостен поглед върху устройството на помещенията, за да избегнем ситуацията, когато отделни крила ще се отворят едно към друго и ще се блокират. При планирането е необходимо да се вземе предвид комуникацията между дадените пространства, например кухня – стая или спалня – баня, за да се избегнат нежелани ситуации на блокиране достъпа до тях. Например, интериорната врата на спалня обикновено се отваря навътре, от друга страна, вратата на банята от съображения за безопасност се предпочита отварянето ѝ навън. Освен това за малките стаи крилата е добре да се отварят навън, за да освободят допълнително място.

Преди да изберете интериорна врата, струва си да обмислите възможностите на пространството, за да я поставите по възможно най-функционалния и безопасен начин. Ако се не сте сигурни, потърсете професионалистите в областта, за да избегнете по-късно неергономични решения, които биха Ви затруднили.

Вашият коментар