Прахово-боядисани входни врати или друг тип покритие
Прахово-боядисани входни врати или друг тип покритие

Запознати ли сте какви покрития съществуват при изработването на входни врати. Освен течните бои и лакове, чували ли сте за технологията на прахово боядисване. Ще Ви представим две основни причини защо то е по-подходящо за покритие на входните врати пред покритието с течни бои или лакове.

Защо да изберем прахово-боядисани входни врати

Прахово-боядисани входни врати или друг тип покритиеИзпълнение: Преди всичко, входните врати с прахово покритие са по-устойчиви на избледняване, надраскване, UV лъчи и корозия.

Ето каква е и самата технология:

  • При този процес се използва сух прах от полимерни смоли, пигменти и други добавки, които се смилат в еднакъв прах, подобен на брашното за печене.
  • Нанасянето му върху вратите става чрез електростатичен спрей. Самата процедура за нанасяне на частиците прах се извършва с пистолет с електростатичен заряд, чрез който те се привличат от заземения метал.
  • След нанасянето на праха полученият продукт се вкарва в пещ за втвърдяване, където при добавяне на топлина покритието реагира химически и образува „кожа“ върху материала.
  • Това термично свързване позволява по-равномерно покритие, независимо дали имате хоризонтална или вертикална повърхност.
  • Залепването на праховото покритие е много по-дебело от стандартната течна боя, която обикновено е с дебелина от 0,5 до 1 милиметър, докато при праховото покритие тя е от 2 до 10 милиметра.

Опазване на околната среда: Тъй като процесът на прахово боядисване не изисква течен носител или разтворител, както се налага при течното покритие, тази технология излъчва почти нулеви опасни органични съединения.

Ето и какви са основните предимства на това покритие за околната среда

  • Праховото покритие е екологосъобразно, тъй като във въздуха не се отделят вредни вещества.
  • Освен това, праховото покритие е чист процес, тъй като праховият остатък може да бъде извлечен и да бъде използван повторно.
  • Неизползваният такъв може да бъде регенериран и върнат обратно за рециклиране, през системата с незначителни отпадъци.
  • Плюс това, повечето материали с прахово покритие се считат за безопасни за депониране.
  • Праховото покритие отговаря на всички изисквания на Агенцията по околната среда за контрол на замърсяването на въздуха и водите.

Вече сте наясно какви са предимствата на прахово-боядисаните врати и защо представляват по-добър вариант пред друг остарял тип покритие. Затова не се плашете от новото. Обикновено то е замислено така, че да изчисти несъвършенствата на предходните варанти.

Вашият коментар

Close Menu