You are currently viewing Как бързо и ефикасно да почистим интериорните си врати?
Как бързо и ефикасно да почистим интериорните си врати?

Често в домакинствата, интериорните врати биват оставяни назад при хигиената на дома. Може би е така, тъй като почти не се вижда мръсотията и праха по тях, в сравнение с мебелите или пода. За да бъдат по-дълго време като нови интериорните Ви врати, без значение от вида на материала им, те трябва често и старателно да бъдат почиствани.

​Къде интериорната врата се замърсява най-много?

На нивото на обувките, където без да искате подпирате вратата, а също така и около дръжката, където се докосва ежедневно. Освен, че се замърсяват най-бързо от контакт с ръцете и с краката, тези места са най-видими, като се приближите до вратата. Поради тази причина е желателно тези части от вратите да бъдат почиствани през няколко дена с вода или антибактериален препарат. Най-добре е вратите да се почистват от праха с навлажнена с вода памучна или микрофибърна кърпа. Можете да използвате и препарат, но избягвайте такива с абразивни частици или агресивни съставки в него.

Най-много петна от пръсти и длани остават по вратите с най-тъмни цветове, като Венге, например. За премахването им можете да използвате специален препарат за поддържането на дървените врати, отново с микрофибърна кърпа.

Върху касата на вратата се събира мръсотия, която можете да премахнете с навлажнено парцалче или с четка за прах, която е предпочитана в някои домакинства.

Има една част от вратата , която може да бъде доста по-замърсена, отколкото очаквате и това е тесния вътрешен ръб, който остава скрит, като вратата е затворена.

Трябва също така да не забравяте местата с орнаменти, дърворезба или прозорчета по вратата, където може да се събере влага или прах, която трудно се почиства после. Също така трябва да оглеждате вратата отвреме-навреме, в случай че покритието е започнало да се лющи и руши – било то фурнир, фолио или лак, за да вземете нужните мерки преди да започне необратим процес, който може да развали цялата врата.

Не трябва в никакъв случай да пренебрегвате дръжките, които има всяка една от употребяваните интериорни врати. Там се събират най-много микроби и ако често ги чистите с удачен препарат, ще предотвратите разнасянето им. Ако не разполагате с такъв препарат, можете да ги третирате със спирт или с антибакитериален сапун и гъба.

Всички добре знаете, че по времето на нашите прабаби не е имало всевъзможни почистващи препарати, които сега можем да купим от всеки магазин. Сами вкъщи можете да си направите смес от ябълков оцет и вода. Така лесно ще се справите с повърхността на вратата, а даже и с остъклената част (ако има такава).

Рецепта за универсален почистващ спрей

Всички продукти се смесват в спрей-бутилка и се разклащат добре.

1 ч.л. течен сапун
• 1 ч.л сода за хляб
• 4 чаши гореща вода

Какъвто и метод да изберете за почистването на интериорните си врати, не трябва да забравяте, че ако искате да запазите вратите си като нови за по-дълго време трябва редовно да ги почиствате!

Вашият коментар