Как бързо и ефикасно да почистим интериорните си врати?
Как бързо и ефикасно да почистим интериорните си врати?

Често в домакинствата интериорните врати биват пренебрегвани при почистването на дома. Може би е така, тъй като почти не се вижда мръсотията и праха , в сравнение с мебелите или пода. За да бъдат по-дълго време като нови интериорните ни врати, независимо от какъв материал са направени, те трябва често и старателно да бъдат почиствани.

Къде интериорната врата се замърсява вратата най-много?

На нивото на обувките, където без да искаме подпираме вратата, а също така и около дръжката, където се докосва най-често. Освен, че се замърсяват най-бързо от контакт с ръцете и с обувките, тези места са най-видими като се приближим до вратата. Поради тази причина е желателно тези части от вратите да бъдат почиствани през няколко дена с вода или антибактериален препарат. Най-добре е вратите да се почистват от праха с навлажнена с вода памучна или микрофибърна кърпа. Можете да използвате и препарат, но избягвайте такива с абразивни частици или агресивни съставки в него.

Най-много петна от пръсти и длани остават по вратите с най-тъмни цветове, като Венге например. За премахването им от интериорните врати можем да използваме препарат за поддръжка на дървени повърхности отново с микрофибърна кърпа.

Върху касата на вратата се събира доста прах, който можете да премахнете навлажнено парцалче или с четка за прах, която се използва в някои домакинства.

Има една част на вратата може да бъде много по-мръсна отколкото очакваме и това е тесния вътрешен ръб, който остава скрит като вратата е затворена.

Трябва също така да не забравяме местата с орнаменти, дърворезба  или прозорчета по вратата,  където може да се събере влага или прах, която трудно се почиства после. Също така трябва да оглеждаме  вратата отвреме-навреме, в случай че покритието е започнало да се лющи и руши – било то фурнир, фолио или лак, за да вземем мерки навреме,за да не се развали цялата врата.

Не трябва в никакъв случай да пренебрегваме дръжките на интериорните си врати. Там се събират най-много микроби и ако често ги почистваме с антибактериален препарат, ще предотвратим разнасянето им. Ако не разполагаме с такъв препарат, можем да ги почистим и със спирт или с антибакитериален сапун и гъба.

Всички добре знаем ,че по времето на нашите прабаби не е имало всевъзможни почистващи препарати, които сега можем да купим от всеки магазин. Сами вкъщи можем да си направим смес от ябълков оцет и вода. Така лесно можем да почистим повърхността на вратата, а даже и остъклената част (ако има такава).

Друга рецепта за универсален почистващ спрей е:

  • 1 чаена лъжичка течен сапун
  • Една чаена лъжичка сода за хляб
  • 4 чаши гореща вода.
  • Всички продукти се смесват в спрей-бутилка и се разклащат добре.

Какъвто и метод да изберем за почистването на интериорните си врати, не трябва да забравяме, че ако искаме да запазим вратите си като нови за по-дълго време трябва редовно да ги почистваме!

Оценете статията:

Вашият коментар

Close Menu