You are currently viewing Измерване за интериорни врати
Измерване за интериорни врати

Как да измерим вътрешна интериорна врата?

Необходимо Ви е да подновите и закупите интериорни врати за жилището си, но изобщо нямате идея какви размерите трябва да зададете в магазина. Закупуването на нови интериорни врати не е често занимание за повечето собственици на жилища и въпросът, касаещ размерите им, винаги идва на дневен ред рано или късно. Ето няколко съвета, за да сте сигурни, че Вашите измервания са правилни и че няма да се окажете с лошо монтирана врата, поради грешка.

Измерване

Нека да започнем от там – никога не мерете вратата! За да получите коректни числа, установете размерите на отвора, където се намира тя или точните размери на касата. Ако монтирате нови рамки, Ви съветваме Вашият майстор или размерчик да потвърди необходимите размери на интериорните врати. Където е възможно, монтирайте рамки, които да съберат стандартни врати, тъй като ще Ви улеснят живота много, като намалят разходите и необходимостта от закупуване на врати по мярка. Работейки въз основа на това, че запазвате съществуващите си рамки, ще Ви трябват три числа, показващи: широчината, височината и дълбочината.

  • Височина

Втори важен фактор е височината на вратата. Измерете вътрешността на всяка вертикална страна на рамката. Най-дългата измерена част от нея, определя и височина, която Ви е нужна. Тук идва и един много важен елемент – пода и неговата височина. Представете си, че накрая установите, че вратата запира, поради пренебрегване на този фактор.

  • Ширина

За правилното ѝ установяване направете три измервания в рамката на вратата – в горната , средната и долната част. Най-високото получено число Ви дава и ширината на вратата.

  • Дълбочина

Относно нея има три стандартни дебелини за вътрешните врати – 200 мм. (най-често срещаните), 60 мм. и 150 мм. (опция за панелните жилища). Измерете фалца на рамката, където ще седи вратата, когато е затворена.

Мерки за Интериорна врата

Стандартни размери на вратите

Винаги съществува опцията да не се впишете в стандартите, въпреки установените няколко избора сред тях. Решенията:

  • Безфалцовите врати имат свобода и могат да бъдат регулирани в ширина и височина, но трябва да внимавате да не прекалявате и да нарушите цялостната стабилност на вратата. Ако не сте уверени, направете връзка с доставчика или размерчика на вратите, за да потвърдите, доколко вратите могат да бъдат подрязани.

  • Врати по размери. Има случаи, при които исканите от клиента размери, не се вписват в наличните опции, тогава ще трябва да се вземе решение за индивидуална поръчка. Понякога може да трябват само един или два специални размера – например врата на килер, дрешник, баня и др.

Вашият коментар