Интериорни врати, вдъхновени от чара на Прованс
Интериорни врати, вдъхновени от чара на Прованс

Какви точно са френските интериорни врати?

Френските врати, известни още като френски прозорци, са интериорни врати с различни размери, които са съставени от стъклени панели. Традиционно (но не винаги) идват по двойки и са шарнирни или с люлка. Те се използват както за интериорни, така и за външни врати: Често този тип интериорни врати свързват две стаи, като съседна дневна и трапезария; те също така обикновено осигуряват достъп до балкони, вътрешни дворове и градини.

Кой е изобретил френските врати?

Никой не може да вземе кредит, но френските интериорни врати имат история, която се корени във Франция. Твърди се, че са били повлияни от италианската ренесансова архитектура и нейния акцент върху светлината и симетрията – стил, мигрирал във Франция след Великите италиански войни от 16 век.

Естетиката, съчетана с зависимостта от електричество преди естествената светлина и увеличената наличност на стъкло, доведе до повече прозорци – и разширяване на тези прозорци във вратите. Тъй като стъклото беше крехко и скъпо, то се монтираше в малки стъкла с междинни скоби.

Опорите и рамките на интериорните врати обикновено са изработени от дърво или ковано желязо за структурна стабилност, както и за външен вид.

Какви са предимствата на френските интериорни врати?

  • Осигуряване на визуален мост между вътрешни и външни помещения или между съседни стаи;
  • Разширяване на вашето жилищно пространство при топло време, като се отворите към вътрешен двор, балкон или градина;
  • Пропускане на слънчевата светлина, без да позволява на топлината да излиза (и през летните месеци, без да пропуска хлад);
  • Разширяване на усещането за пространство в една стая;
  • Внасяне на естествена светлина през интериорната врата в стая или зала, която няма прозорци.
  • Запълване на широки отвори – и създаване на поток – между стаите. И обратно, позволявайки на съседните стаи да бъдат затворени една от друга, ако е необходимо, например поради причини за шум или отопление.

Има ли различни видове и стилове на френските врати?

Първоначално диференцирани само по броя на стъклата или светлините, френските интериорни врати</strong се предлагат в безброй стилове и материали, вариращи от единично стъкло (наречено една светлина) до стилове с 10 светлини (2 стъкла на 5 стъкла), поставени в рамки от дърво, стомана, алуминий и дори фибростъкло. Прозрачното стъкло е най-често срещано, но в настройки, където се желае поверителност, може да се използва непрозрачно стъкло.

  Вашият коментар

  Close Menu