Дръжки за блиндирани врати
Дръжки за блиндирани врати

Всеки детайл на блиндираната врата е важен и има специална функция. Обковът на вратите трябва да се вписва в дизайна ѝ, и да изпълнява правилно задачите.

Дръжките на блиндираните врати не са толкова разнообразни, колкото дръжките на интериорните врати. Това е така, защото дръжката на блиндираната врата е подложена на ежедневно използване.

Външната врата е винаги по масивна от интериорната врата, което значи, че всички елементи трябва да бъдат трайни, масивни и надеждни. Дръжката за блиндираната врата е по-важно да е функционална отколкото красива.

Има два основни типа дръжки за блиндирани врати:

1. Тласък

Тези дръжки най-често се намират на блиндираните врати. Механизмът на тяхната работа е прост: два лоста са свързани с пръчка, която при натискане върху дръжката стартира резето в движение.

2. Тягови или неподвижни

Към крилото на вратата са закрепени фиксирани дръжки. Тези дръжки не се свързват с ключалката. Обикновено те се монтират на вътрешни врати, но се срещат и на външните врати.

Материал и цвят на дръжката на вратата

Дръжката на входната врата издържа натоварването всеки ден при натискане.

За това трябва да бъде изработена от надеждни метални сплави – мед, месинг, стомана, цинк, алуминий. Можете да намерите дръжки направени от евтини материали. Този материал изглежда силно външно, но се спуква при голямо натоварване. Понякога има дръжки с вложки от дърво, пластмаса или стъкло. Такива модели се отличават с креативен дизайн, но като цяло не са много издръжливи. За да се провери стабилността на покритието, дръжката се поставя в камера, където се влияе от фактори на околната среда – влажност, топлина, замръзване.

Изберете дръжка за входна врата, изработена от метална сплав със сребърно покритие – „хром“, „никел“, особено ако това е външна врата на границата на улицата-къща. Това е оптималният вариант за обков на блиндирана врата. Цветът на метала, от който е направена основата на дръжката, в този случай съвпада с цвета на покритието. На входните врати се намират понякога позлатени, медни, цветни дръжки. След година или две употреба обаче такива дръжки обикновено губят привлекателния си вид и трябва да бъдат оцветени.

Вашият коментар

Close Menu